Her finner du noen råd og ting det kan være smart å tenke på når det gjelder kjøp av sykkel.
Først av alt må du finne ut hva du skal bruke sykkelen til.
Finn ut hvor dyr din sykkel bør være og hvilken type syklist du er.
Vil du sykle i terrenget, til skolen eller jobben?
Eller har du planer om å sykle Trondheim-Oslo?
Skal du kjøpe sykkel til en liten junior-syklist er det også litt du må tenke på.

Som en hovedregel kan sykkeltypene deles inn i tre grupper: terrengsykler, landeveissykler og by/tur-sykler.

Terrengsykkel
Off-road, MTB, mountainbike eller terrengsykler om du vil, er populære sykler. Dette sykler som er konsturert for å bli syklet i røft terreng. De er derfor uten ting som skjermer og bagasjebrett. Syklene er både lette og sterke på en gang. Det er ofte dempegaffel for å gjøre det lettere å sykle over steiner og røtter. Terrengsyklene er populære og brukes over alt.

Racersykkel eller landeveissykkel
De har vanligvis bukkehornstyre. Slikt styre gir lav luftmotstand og sykkelen er rett og slett bygget for høy fart. Denne er fin for deg som skal trene, og som har et stykke til jobben. Som navnet sier, egner landeveissykkelen seg på asfalt og ikke i skogen.

Tursykkel eller bysykkel
Tursykkelen har mye til felles med terrengsykkelen. Dette er kosesykler som du kan bruke til bysykling og tursykling.

Barnesykkel
Det anbefales ikke at barn begynner å bruke tohjulssykkel før de er rundt 4 år. Før den tid er motorikken for dårlig og det er fare for at barnet kan skade seg på grunn av den store farten de kan oppnå uten å ha kontroll.
Barnesykler finnes i mange rammestørrelser. De minste er på 20 cm og egner seg til barn fra 4 år og oppover. Når barnet står skrevs over stanga skal det være 4 til 8 cm mellom skrittet og stanga. Ikke kjøp for stor sykkel til barnet, en sykkel å vokse med er en dårlig ide. Er sykkelen for stor, blir den vanskelig å kontrollere og barnet blir lett både usikkert og redd. Dessuten vil en stor sykkel være tung for barnet. Passe størrelse er både tryggest og mest moro.

Størrelse
Det er viktig at du skaffer deg en sykkel som passer deg når det gjelder størrelse.
Still deg overskrevs over stangen på en tursykkel eller landeveissykkel skal det være 2-4 cm mellom skrittet og stanga, på en terrengsykkel 6-10 centimeter.
Når du sitter på setet og holder i styret skal det være en 45 graders vinkel på ryggen, dersom du ikke er av de ekstreme, som vil sykle med 90 graders vinkel!
Når du tråkker pedalen helt ned i denne posisjonen skal det forstatt være igjen en liten bøy i kneet.